Valpen i nytt hjem

De første dagene i nytt hjem

Valpen du nå har hentet har de første 8 ukene av sitt liv levd i en trygg og beskyttet tilværelse med mamma og søsken. Flokken har vært verdens sentrum, også når den har vært på kjøreturer eller på besøk på fremmede steder. Plutselig løftes den ut i en bil av fremmede armer. Helt nye lukter og lyder skal takles uten støtte av mamma eller søsken. Kanskje blir valpen litt bilsyk også. Vi mennesker har gledet oss, men for valpen er dette et traumatisk øyeblikk. Heldigvis er små valper innrettet slik at de søker trøst og trygghet hos sine nye eiere imponerende fort. Som regel er de første bånd knyttet allerede før hjemreisen er slutt.
Trygt og godt med mor og tante.
Trygt og godt med mor og tante.
Når valpen kommer inn i huset, la den snuse rundt på egenhånd i fred og ro og la den gjøre seg kjent med nye omgivelser, lyder og lukter. Kanskje kommer det en liten dam på gulvet og den overser vi selvfølgelig. Tissetrening kan vi vente med de første timene/ døgnet. Sett dere ned på gulvet så valpen kan komme og kose litt og bli enda bedre kjent. Hvis det er barn i huset er det spesielt viktig at valpen får velge å komme bort til barnet. Barnet må aldri løpe etter valpen. Da kan den bli skremt og utrygg. Sett dere gjerne sammen med barna på gulvet og la den ligge og kose på fanget. Valpetenner er meget skarpe og små barn kan fort slippe eller dytte vekk en valp som "biter". En valp som faller i gulvet fra full høyde, kan skades. Whippetvalper kan være ganske sprelske og det er viktig at den holdes ordentlig av både voksne og barn.
"Agate" knytter de første bånd og kjærligheten er gjensidig.
"Agate" knytter de første bånd og kjærligheten er gjensidig.
Det er ikke sikkert valpen er spesielt sulten de første timene i et nytt hjem, så ikke mas med spisingen. Den spiser garantert når den er sulten nok og føler seg trygg.
Den første natten er alltid spennende. Husk at valpen fram til nå har ligget trygt og godt sammen med alle søsknene sine i kjente lukter og omgivelser. Ha den i nærheten av dere, så den ikke føler seg helt overlatt til seg selv. Det kan være fristende å ta valpen i sengen. Dette får dere avgjøre selv. Har man først startet med det er det vanskelig å venne den av med det siden, for whippeter elsker senger og varme dyner! Legg gjerne et lite teppe rundt/over valpen når den skal sove. Gamle barnedyner er fine for de er ikke så store. 

Mosjon og hvile

De første turene i bånd er spennende og valper lærer dette fort. Husk at whippetvalper ikke må mosjoneres på samme måte som voksne. Selv om de er lettbente og mobile skal de ikke løpe lenge løs av gangen den første tiden. Sener, ledd og muskler må utvikle seg og styrkes. De kan ofte snuble i egne ben og falle når de løper fort, noe de gjør allerede nå. Dette er ikke farlig, men vær forsiktig i lek med andre hunder de første par månedene. Velg helst små hunder i starten. Kollisjoner med store hunder i lek kan føre til skader på en liten valp. Vær nøye med at valpen treffer trygge og hyggelige hunder.

Valpen kan godt gå i trapper innen en viss grense. Turer i ulendt terreng har vi god erfaring med bare valpen får gjøre det i sitt tempo. Den får utmerket grunnkondisjon, blir smidig og lærer seg til å beregne terrenget i forhold til farten sin når den er voksen.

Bestem dere for enkle kommando-ord dere bruker helt fra starten. Innkallingstreningen starter allerede første gang dere roper på valpen og gir den ros eller godbit. Bli enig i familien om hva dere skal rope for å få valpen til å komme. Prøv å bruke omtrent samme tonefall og et tydelig og positivt kroppsspråk.
Hei, hvor det går! Små whippetvalper har et imponerende tempo i kroppen.
Hei, hvor det går! Små whippetvalper har et imponerende tempo i kroppen.

"Raptusen"

Whippetvalper er utrolig mobile, raske og spenstige allerede fra de er 8 uker gamle og noen er notoriske klatrere. Mange blir overrasket over hvor sterke og utholdende de kan virke, men dette kan føre til feilaktig overmosjonering. En whippetvalp skal ikke løpe og herje fritt til den blir utslitt - det blir den nemlig "aldri"...! Alle whippeter har "raptuser" hvor de setter på turboen og raser rundt til stor glede for seg selv og andre. Små valper skal ha raptusen sin, men det er viktig at de stoppes etter forholdsvis kort tid. I hele oppveksten bør man være bevisst på mengden mosjon kontra hvile. For å utvikle kroppen og det nødvendige fettlaget under huden, er det viktig at dette ikke forbrennes på overdreven fysisk aktivitet. Whippetvalper trenger mye søvn, selv om man får en valp av den mer aktive typen. Her er det store individuelle forskjeller. Syns du at valpen din er aktiv, blir den bare enda sprekere av overdreven mosjon. Whippeter elsker å være sammen med familien sin og kan være med på det meste. Det er det beste aktivitetstilbudet man kan gi.
Jo høyre stengsel, jo bedre. Enkelte valper har en fantastisk klatreteknikk allerede 7 uker gamle.
Jo høyre stengsel, jo bedre. Enkelte valper har en fantastisk klatreteknikk allerede 7 uker gamle.

Tannfelling

Når valpene kommer i tannfellingen er det vanlig at mange får ører som reiser seg eller blir ustabile og flagrende. I de aller fleste tilfeller inntar de sin normale form når tannfellingen er over. Whippeter skal ha saksebitt, dvs at tennene i overkjeven skal ligge tett over tennene i underkjeven. Skalle og kjeve utvikler seg sent hos enkelte whippeter. Når tannfellingen er over, må man venne hunden til å bli sjekket i munnen og å få pusset tennene men jevne mellomrom. Whippet kan ha tendens til å få tannsten hvis man ikke passer litt på.

Posha 5 mnd gammel midt i tannfellingen og med radaren oppe. Etter noen måneder fikk hun perfekte "rosenører".
Posha 5 mnd gammel midt i tannfellingen og med radaren oppe. Etter noen måneder fikk hun perfekte "rosenører".
Lykke til med ny valp!